Apa itu Ovarian Cyst , Kesan , Dan Bagaimana Mahu Mengatasi Masalah Ini.

Apa itu Ovarian Cyst ?


Ovarian Cysts adalah nama yang diberikan kepada cyst atau kantung yang berisi lendir/air yang berada di dalam kilang telur ovari. Lendir atau cecair ini boleh jadi seperti air, pekat likat dan ada diantaranya yang mengandungi tisu-tisu seperti rambut dan gigi.
Ovarian Cyst adalah kejadian yang kerap berlaku dikalangan wanita muda dan kebanyakkannya wanita tidak menyedari yang mereka mengalaminya kerana ia jarang memberikan simtom atau gejala. Ia hanya akan disedari apabila sesorang wanita itu membuat ultrasound ketika menghadapi masaalah kesuburan. Kehadiran ovarian cyst mungkin menunjukkan sistem peranakkan yang bermasalah dan berkaitan dengan masalah ketidak-suburan anda.


Cyst sebenarnya berkait-rapat dengan proses reproduksi wanita. Ovarian Cyst yang normal adalah cyst-cyst yang mengandungi telur daan apabila ia matang, ia akan pecah untuk melepaskan telur untuk persenyawaan. Cyst jenis ini dinamakan sebagai Follicular Cyst. Kadang-kadang, cyst-cyst lain juga boleh tumbuh di dalam ovari dan cyst inilah yang selalu memberi masalah kerana jika ia tidak pecah, saiznya akan bertambah besar serta membahayakan.

Perbezaan Ovari normal dengan Ovari yang mempunyai Cyst.

Siapakah yang Berisiko Untuk Mendapat Cyst ?


Ovarian cysts sebenarnya agak kerap terjadi . kebanyakkan wanita mungkin sekurang-kurangnya akan mendapat satu cyst sepanjang hidupnya. Kebanyakkanya adalah cyst biasa dan tidak complicated. Walaubagaimanapun, sekiranya cyst ini terjadi pada wanita berusia 50-70 tahun, ia lebih cenderung kepada kanser dan lebih merbahaya.

Tanda-tanda Cyst Ovari yang biasa terjadi adalah, sakit di bahagian kanan atau kiri dibawah pelvik. Jika anda mempunyai ketumbuhan atau benjolan yang tidak sepatutnya pada bahagian yang tidak patut ada pertumbuhan, segeralah berjumpa dengan Pakar Kesihatan.

Apakah Simptom atau Gejala Ovarian Cysts ?

Symptoms of ovarian cyst. ovaries structure. Infographics. Vector illustration on isolated background


Pada umumnya ia tidak memberikan sebarang gejala. Tetapi sekiranya ia terlalu besar anda mungkin perasan perut sedikit buncit dan terdapat ketulan pada bahagian bawah perut. Lain-lain gejala yang jarang-jarang ialah:

 • Muntah dan Loya 
 • Sakit Perut 
 • Sakit semasa hubungan seks 
 • Sukar atau kerap kencing 
 • Rasa perut penuh dan tidak selesa 
 • Rasa berat pada ari-ari

Bagaimana Cyst Tumbuh Dalam Ovari?

Setiap wanita mempunyai dua ovari didalam sistem penakan (reproductive system). Fungsi ovari dalam sistem peranakan wanita adalah untuk mengeluarkan benih yang dikenali sebagai ovum ketika proses ovulasi, dan juga untuk menghasilkan hormon wanita iaitu estrogen dan progesterone.


Ovulasi adalah kemuncak kesuburan wanita. Semasa ovulasi satu atau lebih ovum dilepaskan dari salah satu ovari. Ovum yang dilepas akan ditarik masuk ke tiup falopio (salur peranakan) yang bersambung ke uterus (rahim). Ovum akan bertemu dengan sperma lelaki untuk melakukan persenyawaan.

Cara Pengiraan Waktu Subur Anda


Bagaimana Menentu Waktu Ovulasi ? Setelah mengenali period tetap (menstrual cycle), contohnya 28 hari. Kira hari pertama period sebagai Hari Pertama. Waktu ovulasi kira-kira 14 hari dari period anda.

Semasa kitaran haid setiap sistem peranakan wanita akan melalui proses ovulasi iaitu proses pengeluaran ovum (telur) dari ovari. Ia bermula dari pembentukan folikel dan telur akan dikeluarkan di pertengahan kitaran haid. Folikel yang tidak matang dan tidak melepaskan telur sebaliknya semakin membesar berkemungkinan akan membentuk Cyst didalam ovari. 

Adakah Cyst Penyebab Masalah Tidak Subur ?


Cyst mempunyai pelbagai jenis dan kebanyakkanya tidak menjadi penyebab dan tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk hamil. Kebanyakan cyst tidak menganggu proses ovulasi atau persenyawaan. Tetapi sekirangan anda mengalami Endometriosis atau Polycystic Ovaries (PCOS), ia mungkin berkait rapat dengan masaalah kesuburan.

Jenis-jenis Cyst :

1. Cyst biasa – ia terjadi apabila folikel besar pada ovari yang terus-menerus membesar selepas telur dilepaskan daripada ovari. Cyst jenis ini paling biasa ditemui. Ia akan hilang sendirinya selepas beberapa bulan.

2. Endometriosis – Adakalanya Cyst ovari adalah jenis endometriosis (penyakit senggugut) ataupun ketumbuhan yang kebanyakannya ialah benigna (bukan kanser). Cyst jenis ini memerlukan rawatan sama ada secara memakan ubat atau pembedahan. Cyst jenis ini mengandungi darah pekat lama yang dinamakan Cyst coklat kerana rupanya yang seakan-akan coklat masakan. Penyakit ini biasanya akan menyebabkan pembentukan parut dan lekatan pada organ pelvis.

3. Cyst Dermoid – Ia terjadi daripada sel yang menghasilkan telur pada ovari, kadangkala bercampur dengan tisu rambut, lemak dan rawan. Ia adalah Cyst yang dibawa sejak kecil dan kadangkala kehadirannya tidak disedari melainkan saiznya yang sudah membesar seiring dengan pertambahan usia. Kemungkinan ia boleh disedari melalui tanda kitaran haid yang tidak teratur, sakit atau terdapat bengkak dibahagian perut.


4. Cyst Folikel – Ia berbentuk cecair tidak berwarna dan berasal daripada sel karung telur sendiri yang tidak memberi gerak balas kepada hormon kitaran haid dan saiznya boleh membesar tanpa surut.

Types of ovarian cysts. Set. Infographics. Vector illustration on isolated background.

Cyst Ovari juga boleh berlaku disebabkan oleh Sindrom Ovari Polisistik atau Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). Ovari polisistik adalah ovari yang lebih besar daripada ovari normal dan mempunyai 2 kali ganda folikel (ruang kosong dalam ovari yang berisi air selepas ovari menetaskan telur dalam setiap ovulasi). Dianggarkan 1 daripada 15 wanita di seluruh dunia menghidap penyakit ini dan sukar untuk hamil.
Hampir semua Cyst ovari yang berlaku sebelum usia menopaus adalah tidak berbahaya dan ianya bukanlah ketumbuhan jenis kanser. Kanser ovari sebelum usia menopaus juga adalah sangat jarang berlaku.

Bagaimana untuk Merawat Cyst ?


Rawatan masaalah cyst bergantung kepada jenis cyst yang dialami oleh pesakit. Bagi folikular cyst atau corpus luteal cyst, rawatan yang biasa ialah dengan ‘tunggu dan lihat’. Selalunya doktor akan memantau samada ia semakin membesar atau sudah bertukar bentuk.
Bagi mereka yang mengalami masalah yang serius, pembedahan adalah sesuatu yang terbaik. Rawatan hormon juga boleh menolong untuk mengawal cyst ini pada sesetengah wanita.

Makanan yang tinggi kandungan beta-carotene seperti lobak merah, bayam, mangga, labu, dan lain-lain juga dapat membantu mengekalkan kesihatan dan fungsi ovari.


Selain itu, anda boleh mencuba mengambil beberapa cadangan supplemen semulajadi Shaklee seperti dibawah :

1. GLA COMPLEX

GLA COMPLEX Shaklee yang efektif membantu mengawal masalah ketidakseimbangan hormon. GLA COMPLEX merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

FOR A SENSE OF WELL-BEING
Specially formulated to help women maintain a sense of well-being throughout the stages of life.

2. SUSTAINED RELEASED VITA-C PLUS

Vitamin C merupakan sumber nutrisi yang sangat penting dalam badan kita. Kandungan vitamin C dalam badan yang mencukupi akan memastikan imunne badan kita berada dalam paras yang stabil. Stabil bermaksud tidak terlalu tinggi yang mana boleh triggered kepada masalah kesihatan lain dan tidak juga terlalu rendah yang boleh mengakibatkan juga implikasi kepada kesihatan. Vitamin C dapat mengurangkan stress dalaman (radikal) dan dapat menstabilkan imun. Kalau immune sistem badan kita bekerja dengan baik dan stabil, maka ia membantu untuk elakkan pertumbuhan sel yang tidak sihat. Inilah peranan Vitamin C untuk memastikan sel Cyst dalam badan tidak melalui kadar pertumbuhan yang agresif dan aktif.

Lagipula ditambah dengan kelebihan Vitamin C Shaklee yang sememangnya semulajadi dan kadar penyerapannya didalam badan amatlah tinggi. Makesure Vitamin C yang diambil oleh anda adalah Vitamin c yang bebas/tanpa gula, tanpa pewarna dan tiada filler yang berbahaya. Untuk pengetahuan anda, Vitamin C Shaklee ini adalah pure vitamin c yang mana kandungannya adalah Ascorbic Acid 95%
(Provides 525.35 mg Vitamin C). Tiada campuran gula dan bahan selebihnya adalah dari sumber buah semulajadi juga .

REDISCOVER FEELING HEALTHY. THE RIGHT NUTRIENTS ARE IMPORTANT FOR OVERALL HEALTH AND WELL-BEING.
Vitamin C is an essential water-soluble vitamin that has a wide range of functions in your body, with its primary function being a good antioxidant. It also plays an important role in promoting the health of teeth, gums, bones, and basically for everything that makes up your body.*

3. VITA-E COMPLEX

Vitamin E Shaklee diperbuat dari minyak soya organik dan minyak biji gandum, yang kaya dengan vitamin E, diekstrak d-alpha,tocopheryl, d-alpha tocopherol yang aktif secara fisiologi dan digabung dengan 8 jenis vitamin E (alpha, beta, gama, delta). Ianya adalah vitamin E Shaklee yang paling lengkap dipasaran.

Mengandungi 10mg selenium semulajadi yang membantu tubuh kita menyerap vitamin E, memelihara membran sel-sel, sel darah merah dan tisu-tisu otot. Ianya juga adalah penyahtoksik semulajadi logam berat seperti raksa, kadmium dan mengukuhkan anti-oksidan dan melindungi retina. Selain dari itu, ianya juga mengandungi 10mg selenium semulajadi yang membantu tubuh kita menyerap vitamin E, memelihara membran sel-sel, sel darah merah dan tisu-tisu otot. Ianya juga adalah penyahtoksik semulajadi logam berat seperti raksa, kadmium dan mengukuhkan anti-oksidan dan melindungi retina.

Vitamin E merupakan Antioksidan yang amat baik untuk bantu kecutkan cyst. Ini termasuk vitamin A dan E dan selenium mineral dan juga polifenol. Antioksidan membantu melindungi sel-sel kita daripada kerosakan dan perubahan sel yang tidak normal.

Vitamin E is an antioxidant and is important for the maintenance of good health.* DID YOU KNOW?
To get 400IU of Vitamin E, you need to consume 11 cups of soy bean oil.

4. VIVIX®️

Vivix dari Shaklee ialah sebuah supplement anti-oksidan yang terhasil daripada campuran resveratrol dan memiliki kuasa 10 kali ganda lebih daripada hanya sekadar resveratrol biasa. Bahan utama Vivix ialah Anggur Muscadine iaitu sejenis anggur yang sangat jarang ditemui dan memiliki keunikan tersendiri berbanding anggur biasa yang lain iaitu anggur ini memiliki satu kromosom yang lebih daripada biasa.

A delicious botanical beverage contains Shaklee’s own botanical blend of Muscadine Grape Extract, European Elderberry Extract, Japanese Knotweed Extract and Purple Carrot Extract.*

Supplement anti-oksidan Vivix ini menggunakan Anggur Muscadine dengan 3 campuran bahan lain iaitu Japanese Knotweed, Elderberry Eropah, Lobak Ungu. Setiap proses pengekstrakan bagi menghasilkan campuran 10 kali ganda lebih baik dari resveratrol biasa ini adalah dipatenkan khas untuk Shaklee. Bermakna, tidak ada syarikat lain yang boleh meniru formula penghasilan Vivix. 

Kandungan resveratrol dan polifenol di dalam Vivix adalah sangat berkepekatan tinggi kerana ianya 100 kali ganda lebih daripada fungsi resveratrol yang biasa. Dan bioaktif polifenol di dalam setiap botol Vivix adalah kekal menjadikan ia mampu memberikan fungsi yang optimum buat semua pengamalnya. Vivix Shaklee adalah halal, bersih dan tidak ada perisa buatan, pemanis tiruan dan tiada bahan pengawet didalamnya.

5. RES-V

ResV Shaklee merupakan produk Shaklee yang terbaharu di Malaysia pada tahun 2020. Ia menjadi fenomena kerana ResV adalah satu-satunya produk yang ada di pasaran dan menawarkan pelbagai manfaat serta fungsi yang lebih daripada sekadar antioksidan. 

ResV ialah formulasi saintifik untuk menyokong penjagaan kesihatan secara umum, dan menambahbaik dan juga mengekalkan kehidupan yang lebih sihat, bertenaga serta muda. Ia adalah hasil gabungan bahan semulajadi polifenol dan ekstrak botanikal daripada Anggur Muscadine, Japanese Knotweed, Grape Pomace, Delima, Chebulic Myrobalan (buah Kaduka), Black Currant, Red Grape dan Lobak Ungu.Ia didatangkan dalam bentuk kapsul atau kaplets jenis softgel. Bahagian luar softgel diselaputi dengan Bovine (dari lembu) dan bahagian dalam dihasilkan dari hampas Grape Pomace. Teknologi untuk hasilkan cecair Grape Pomace kepada kapsul softgel hanya Shaklee sahaja ada dan dipatenkan.Tidak perlu di simpan dalam peti ais. Simpan di dalam suhu bilik sudah memadai dan mudah untuk di bawa travel.

Antara manfaat dan kebaikan ResV adalah :

 • Menjana penghasilan mitokondria di dalam sel badan
 • Membekalkan tenaga harian yang boleh dirasakan dalam masa 2 hingga 3 jam selepas pengambilan ResV di waktu pagi
 • Membantu memastikan badan lebih sihat (sel badan yang sihat bersamaan diri kita yang lebih sihat)
 • Memberikan kesegaran terutama bagi mereka yang selalu travel jarak jauh
 • Mengatasi masalah kelesuan dan letih
 • Meningkatkan sistem imunisasi
 • Meningkatkan prestasi sukan di gymnasium sebelum dan selepas work out
 • Menurukan tahap gula di dalam darah ketika berpuasa
 • Meningkatkan daya ingatan orang dewasa
 • Mengurangkan kadar keradangan kronik
 • Mengawal tekanan darah
 • Membantu memberikan kesihatan jantung yang lebih baik
 • Membantu memastikan kesihatan kolestrol baik (merendahkan LDL dan meningkatkan HDL)
 • Meningkatkan kadar sensitiviti insulin di dalam badan
 • Mengurangkan keradangan pada hati
 • Melindungi badan dari kemerosotan tulang rawan
 • Meningkatkan pengeluaran rawan dan kolagen pada sendi
 • Meningkatkan jisim otot dan pertumbuhan semula otot
 • Melindungi kulit daripada kerosakan sinaran matahari 
 • Menghasilkan pengeluaran kolagen
 • Melicinkan garis halus dan kedutan pada kulit wajah
 • Meningkatkan aliran darah ke otak
 • Menghalang pembentukan sel abnormal berlaku

Dibawah ini Kekda sertakan beberapa feedback/testimoni dari mereka yang pernah menggunakan supplement untu membantu masalah Cyst ini dan Alhamdulillah Allah memberi keizinan untuk sembuh dan semakin baik selepas mengambil beberapa supplement diatas.

Namun harus diingatkan bahawa ini semua adalah dari izin Allah SWT . Setiap supplement atau vitamin yang diambil adalah ikhtiar kita sebagai manusia sahaja. In shaa Allah, setiap usaha yang kita niatkan kerana Allah, Kekda yakin ianya pasti akan dipermudahkan dan diberikan keizinan.

Andaikata ada diantara anda yang memerlukan panduan atau bantuan untuk permasalahan ini, In shaa Allah Kekda akan cuba bantu. Boleh terus whatsapp Kekda.

Kekda,
Your Trusted Shaklee Consumer since 2013
012-8989545,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s